woensdag 15 oktober 2014

Dambordkoekjes

Net ietsjes meer moeite dan een traditioneel zandkoekje, maar de combinatie van het chocolade en vanilledeeg maken dit koekje van Rudolph (Rudolph's bakery) een erg leuk én lekker koekje!

Rudolph's dambordkoekjes
Ingrediënten voor circa 20 koekjes
1/2 vanillestokje
300 gram bloem
150 gram suiker
1 ei
150 gram koude roomboter, in blokjes
1/2 eetlepel cacaopoeder
1/2 eiwit, losgeklopt

Bereidingswijze
Deeg
Maak op het aanrecht een berg van de bloem, maak in het midden een kuil en doe hierin het vanillemerg, de suiker, de eieren en de boter. Snijd met een mes alles goed door elkaar. Kneed daarna nog 3 minuten met de hand tot een egaal geheel. Meng het cacaopoeder door iets meer dan de helft van het deeg.

Rol het vanilledeeg uit tot een vierkante plak van circa 5 mm. dik.
Rol iets meer dan de helft van het chocoladedeeg uit tot een vierkante plak van 5 mm. dik.
Snijd beide plakken deeg in lange repen van circa 1 cm. breed.

Rol de rest van het chocoladedeeg uit tot een vierkante plak van circa 3 mm. dik.

Leg drie repen deeg om en om naast elkaar en druk zachtjes aan. Bestrijk het met het losgeklopte eiwit. Leg hierop weer die repen, maar dan de kleuren andersom om een dambord-effect te krijgen. Bestrijk weer met eiwit en ga zo door totdat het vierkant 3 cm hoog is of maak totdat je deeg op is.

Bestrijk de chocoladeplak van 3 mm. met losgeklopt eiwit en verpak hiermee de koek van laagjes (omwikkel deze met de plak). Snijd het teveel aan deeg aan de rand weg. Pak het geheel in met plasticfolie en laat het 30 minuten in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor op 200 graden celcius. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Snijd het gekoelde deeg in plakjes van circa 1 cm. dik en leg ze op de bakplaat.

Bak de koekjes circa 10 minuten.


Bron: Rudolph's Bakery

Geen opmerkingen:

Een reactie posten