zondag 26 oktober 2014

Venkelgratin

Je houdt van venkel of niet: de anijssmaak is niet ieders favoriet. De combinatie van venkel met parmezaanse kaas en room is een klassieke. Ottolenghi combineert dit met een zoet kruimeldeeg (ja zoet!). Klinkt gek, maar samen met het anijs van de venkel en het zoute van de kaas is het overheerlijk! Serveer het als bijgerecht bij een stuk vis bijvoorbeeld.

Venkelgratin


Ingrediƫnten voor 2 personen hoofdgerecht (3-4 personen bijgerecht)
500 gram venkel (ongeveer 2 knollen)
1,5 eetlepel olijfolie
1/2 eetlepel verse tijmblaadjes
1,5 teen knoflook, fijngehakt of geperst
zout, zwarte peper
100 ml. kookroom
50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
150 gram cherrytomaatjes (aan de tak)

voor het kruimeldeeg
50 gram bloem
15 gram kristalsuiker
32,50 gram koude boter, in kleine blokjes

Bereidingswijze
Maak eerst het kruimeldeeg. Hiervoor doe je de bloem, suiker en boter in een kom en maak er met de hand een kruimeldeeg van (verkruimel het deeg tijdens het mengen met de vingertoppen). Zet het kruim in een schaaltje in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Snijd de venkel doormidden en snijd de helften weer in plakken van 1 cm. Doe de venkel in een ovenschaal en meng met de olijfolie, tijm, knoflook, zout en peper. Giet de kookroom er overheen. Meng de parmezaanse kaas door het kruimeldeeg en strooi het over de ovenschotel.

Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en zet het 45 minuten in de oven. Haal de folie eraf en leg de tomaatjes bovenop de schotel. Zet de schaal, zonder folie, nog 15 minuten in de oven. De venkel moet zacht zijn en de kruimellaag goudbruin.

Serveer de ovenschotel met wat verse peterselie.


Bron: Ottolenghi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten