woensdag 26 februari 2014

Bolognesesaus

Een klassieker in de Italiaanse keuken; ragù bolognese. De saus moet een paar uur pruttelen, maar wanneer je meer maakt, kun je de saus goed invriezen. Bij een volgende keer alleen de saus opwarmen en wat pasta erbij koken.

Tagliatella Bolognese


Hoofdgerecht vlees, 4 personen

Ingrediënten:
500 gram rundergehakt
100 gram pancetta (in stukjes/sliertjes gesneden)
50 gram ui, heel fijn gesneden
50 gram wortel, in kleine blokjes gesneden
50 gram bleekselderij, in kleine stukjes gesneden
2 blikken tomaten (ongeveer 800 gram)
150 ml. droge witte wijn
1,5 laurierblad
zout, peper
250 à 300 gram tagliatelle of spaghetti
Parmezaanse kaas, geraspt

Bereidingswijze:
Bak de pancetta in een grote pan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Wanneer de pancetta z’n vet ‘afgeeft’ in de pan, voeg je de uien toe. Wanneer deze wat glazig worden, voeg je de wortel, bleekselderij en de laurier toe. Roer het geheel een tijdje totdat de groenten wat aangebakken zijn.

Voeg het gehakt toe en roer het vrijwel constant totdat het gaar is. Voeg de wijn toe en wacht totdat deze is verdampt. Voeg de tomaten toe en breek ze in de pan met de spatel. Mix het geheel goed.

Doe de deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 2 uur op laag vuur pruttelen. Kijk af en toe of het geheel niet droogkookt (dan wat runderbouillon toevoegen of een ontvelde tomaat in stukjes).

Kook de pasta zoals staat vermeld op de verpakking. Serveer de pasta met de saus en wat geraspte parmezaanse kaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten