zaterdag 22 februari 2014

Paella

Dit is by far het beste paella recept wat ik tot nu toe heb geprobeerd! Wanneer je wilt, kun je zelf vis (bijv. mosselen of garnalen) toevoegen. Doe dan in verhouding wat minder groenten. Voeg dit toe nadat de rijst 10 minuten in de pan zit. 


Paella

Ingrediënten voor 5-6 personen
- 500 tot 600 gram kipfilet/kipdijfilet (eventueel drumsticks, maar duurt langer om deze te garen)
- 1/2 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 2 kleine sucuk worstjes (te koop bij Turkse winkels), vervang eventueel door chorizo
- 60 ml olijfolie
- zout, peper
- 1 kleine ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 bosje verse platte of krulpeterselie, fijngesneden
- 1 blik tomaten (geen blokjes)
- 400 gram paellarijst
- minimaal 1 liter bouillon
- 2 envelopjes saffraan
- citroen, in partjes
- diverse soorten groenten in kleine stukjes; paprika, courgette, broccoli ...
- 1 handje doperwten (vriezer)

Bereidingswijze
Snijd de kipfilet in stukjes en marineer ze (zonder olie) met de paprikapoeder en de gedroogde oregano. Laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
Haal het velletje van de sucuk en snijd de worst in stukjes.

Verhit in een (paella)pan de olijfolie en bak hierin de sucuk voor een paar minuten. Verwijder de sucuk, maar laat het vet in de pan. Bewaar de sucuk op een bord, deze voeg je later weer toe. Bak de kipfilet in de pan totdat deze bijna gaar is. Haal de kipfilet uit de pan en leg bij de sucuk.

De groenten bak je een paar minuten aan in de pan zodat ze halfgaar zijn. Ze garen later nog na.

Voeg eventueel wat extra olie toe als de pan droog kookt. Voeg de fijngesneden ui, de knoflook en 3/4 van de peterselie toe aan de pan en laat het ongeveer 3 minuten bakken. Daarna voeg je de tomaten toe. Breek de tomaten in de pan zodat het een saus wordt. Laat het geheel een paar minuten opstaan, totdat de saus wat indikt.

Aan de saus voeg je de rijst toe. Bak de rijst even mee (ongeveer 1 minuut). Voeg aan de bouillon de saffraan toe en voeg dit toe aan de rijst totdat deze onder staat. Laat het geheel 10 minuten op laag vuur koken. Roer af en toe goed door.

Na de 10 minuten voeg je de sucuk, kip en groenten toe. Roer goed door. Wanneer de rijst is drooggekookt, voeg wat extra bouillon toe. Laat de rijst op laag vuur ongeveer 10 minuten koken. Voeg hierna de doperwten toe en laat nog 5 minuten doorkoken. Wanneer de paella rijst goed is, draai je het vuur hoog en laat voor een kleine minuut zonder te roeren koken.

Draai het vuur uit en laat nog een paar minuten staan. Verdeel het restje peterselie en de partjes citroen er over heen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten