vrijdag 23 mei 2014

Gevulde Paprika's

Een vegetarische, Turkse variant van de gevulde paprika. Heerlijk om te serveren bij een buffet, BBQ of naast een stukje vlees of vis. Het gerecht kan ook goed van te voren worden gemaakt. De paprika's verwarm je later op in de pan met wat extra water erbij (zodat het niet aanbrandt) of je serveert ze koud. Serveer er eventueel wat dikke yoghurt/kwark bij. 

Gevulde paprika's.


Bijgerecht voor 8 personen of hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediƫnten:
- 8 kleine paprika’s (1 paprikatje per persoon). Vaak is de groene variant bij de groentekraam op de markt in zakjes te koop.
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels krenten
- 2 waterglazen risotto rijst. (min. 2 uur van te voren in een bak met koud water gelegd. Voor gebruik in een vergiet/zeef goed omwassen totdat er helder water aan de onderkant uit komt)
- 4 uien (lijkt veel, maar qua hoeveelheid moet het ongeveer net zoveel zijn als de rijst)
- 2 eetlepels pijnboompitten
- theelepel kaneel
- 1 waterglas platte peterselie, daarna fijnsnijden (dus geen waterglas fijngesneden peterselie)
- 1 eetlepel gedroogde munt
- zwarte peper
- theelepel suiker
- 1 theelepel zout

Snipper de ui in kleine stukjes. Bak in een pan in wat olijfolie of boter de uien, rozijnen en pijnboompitjes. De pijnboompitjes moeten niet kleuren.

Voeg de rijst en de kruiden erbij. Goed mengen en even klein minuutje meebakken. Dan van het vuur halen en helemaal af laten koelen.

Snijd ‘t kroontje uit de paprika, pitjes eruit etc. Vul de paprika’s voorzichtig met het rijstmengsel.
Zet ze stevig tegen elkaar aan in een pan. Voeg koud water toe tot ongeveer 1/2 – 2/3 van de paprika’s. Verdeel eventueel 2 schijfjes citroen over de paprika.

Doe de deksel op de pan en laat het geheel minimaal een uur op laag vuur stoven of totdat de rijst gaar is en de paprika zacht. Zet het vuur niet te hoog, anders bubbelt het water de paprika’s in. Serveer warm of koud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten